tisdag 29 april 2014

Öringsjöar


Södra delen av Östergötland har 10 sjöar som har det gemensamt att samtliga håller öring på över 5 kg. Dessa är. Övre Föllingen, Nedre Föllingen, Åsunden, Ören, Skiren, Möckeln, Östra Lägern , Västra Lägern, En ej namngiven och Sommen.

Förutsättningarna är idealiska i samtliga sjöar. Klart vatten, nors och/eller siklöja och stora djup är det som avgör öringens tillväxt. För att öringen överhuvudtaget skall finnas är lekbäckar eller åar ett måste. I flera av ovan nämnda sjöar är lekmöjligheterna ofta begränsade p.g.a dålig vattenföring under öringens lektid i oktober och därmed är öringbestånden väldigt glesa.

Jag har under de senaste 20 åren letat öring i dessa vatten. Som regel får man lägga uppemot 10 fiskedagar per storvuxen öring. Men över en tjugoårsperiod är bommturerna glömda och endast de lyckad turerna finns kvar i minnet.

Den bästa perioden under året för att leta efter dessa fiskar är under våren fr.o.m att Forsythians och Körsbärträdens blommor slår ut och någon månad framåt.

För någon vecka sedan besökte klubbmedlemmen Ingemar Johansson och undertecknad en av dess sjöar. En heldags trollande gav en gädda på 8 kg samt ett påslag av öring. Fisken tog på ett av mina släpspön och gick direkt upp i luften och slet sig. Uppskattningsvis en 6 kilos fisk. Lite surt att tappa en sådan fisk efter två bommår på sjön.
Med 20 gradig värme och vårblommor i trädgården kunde jag inte låta bli att ta en korttur idag på ytterligare en sjö. Förhållandena är just nu idealiska. Efter en timmes fiskande tog en fisk på en hemmagjord plugg fiskad på 1 m. Fisken brakade iväg direkt efter hugget så gädda var uteslutet. Efter 10 minuter kunde jag håva en öring på 7150 gr med en längd på 80 cm. I magen på denna tjocka fisk fanns 11 siklöjor med en längd av cirka 17 cm. Otroligt att den överhuvudtaget högg. Den måste ha varit proppmätt!!
Jag sparade denna fisk då den var blank och välgödd.
Det var fem år och 1 timme sen jag senast fick en öring över 6 kg i denna sjö. Då var det en urlekt fisk som fick gå tillbaka för att föra generna vidare.

Här under kommer bilder från idag och två öringar på över 6 kg från ytterligare två sjöar tagna 2010 samt 2011.

Mvh Henry


Forsythia



Körsbär

Dagens öring 7150 gr blank och välgödd

Öring 2010

öring 2011

torsdag 17 april 2014

Dammstugugölen


VÅRPREMIÄR I DAMMSTUGUGÖLEN  TORSDAGEN 1/5

Klockan 08.00 går starten för årets premiär.
Dagkort för medlemmar kostar 120:- ( för övriga 160:- )
Du får ta upp 3 regnbågar på ett dagkort.

Premiärdagen kan kort köpas  vid Dammstugugölen fram till klockan 13.00
Övriga tider finns det fiskekort hos:
”Axet” (Q Star,)Malexande; Restaurang ”Hönsa Lotta”, Malexander; Restaurang
-café ”Fem rum och kök”,Malexander; KennethTörngren,Hammarvägen 5,
Malexander; Ok-Q8 Boxholm; ”Frendo” ( f.d. Statoil).Kisa;

Medlem kan  köpa årskort som gäller kalenderåret 2013. Kortet kostar
500:- och Du får då ta upp  20 regnbågar under året – dock högst 3
per fiskedag Även familjemedlem får fiska på kortet.

Kortet kan endast köpas genom kassören Kjell Andersson
Telefon 0142 – 702 90( kvällstid ) eller mobil 013 – 28 74 837

Har Du frågor gällande Dammstugugölen kontakta Göran Edwardsson
Telefon 0142-500 48 eller mobil 070-69 64 980

 

söndag 13 april 2014

Klubbinformation

Hej!

Rimforsa fk har flyttat sin gäddtävling till den 1 Juni då det blev krock med en gäddtävling i Västervik.

Samtliga klubbar runt Sommen var närvarande vid träffen i torsdags med Sommens Fvo. Ämnen som togs upp var arbetet med att förbättra möjligheterna för Sommens nerströmslekande öring genom att anlägga  ett omlöp vid laxberg. Fiskeregler ( utökade fiskemöjlighet för klubbmedlemmar) med en ny överenskommelse med Fvo, fiskekortspriser, fiskebevakning och fångstregistrering. Efter mötet tog vi klubbar ett snack om Gäddfestivalen. Info kommer på Bloggen när det är dags för tävlingen den 31 Maj.
Mer information kommer per post till alla medlemmar och skickas veckan före påsk.

På fiskefronten kan nämnas att klubbmedlemmen Wiktor Holstensson och Marcus i Lördags var i Sankt Annas skärgård och fick 28 gäddor på 0.5 m till 2 m inne i vikarna. Kul med tanke på alla larmrapporter om fiskbeståndet i våra kustvatten.
För egen del var jag ute en vända på Sommen i blåsten. Flera klubbmedlemmar fanns på sjön trots en pinande vind. Att norsleken närmar sig skvallrade ekolodet om då betesfisken även fanns ytnära. Fångsten för min del blev två lekrödingar som var magra och fortfarande färgade så det blev retur på bägge två. Den största var närmare 80 cm och tunn som en bräda men tyngde vågen till 5,1 kg.
Därutöver fick jag en gädda som var i toppkondition. Synd att det inte var gäddtävling.
Mv Henry


Vackert tecknad och rund Sommengädda

fredag 4 april 2014

Röding 7620 gr


Hej!
Att Sommen håller stor röding har jag vetat sen länge men att lyckas få en riktigt stor i Vättern är som att leta efter en nål i en höstack. Men plötsligt händer det oväntade. Idag skulle jag testa ett nytt ekolod inköpt av klubbmedlemmen Wiktor Holstensson.
För att inte krångla till det åkte jag till Vättern då vinden var obefintlig. Jag gav mig ut vid 11 tiden
och åkte planlöst omkring för att bekanta mig med alla funktioner på ekolodet. Till min stora förvåning hittade jag betesfisk på 15 meterskurvan. Siklöja ? Nors ? Botten var helt täckt med småfisk.
Jag tacklade upp fyra spön med hemmagjorda skedrag. Dessa presenterades på 5 till 10 meter. Efter en kvart löste ett spö ut på 10 m och en öring på cirka 2,5 kg håvades och returnerades. 20 minuter senare kom nästa öring (2 kg) upp . Den tog på samma skedrag igen. Jag var en aning förvånad. Nästan spegelblankt och två fiskar mitt på dagen i solgasset i April. Efter en timme fattade en röding som var blank och godkänd längdmässigt sett tycke för ett bete på 5 meter. Jag sparade denna fisk.
En sväng till över småfisken sen fick det bli hemfärd. Ett spö löste ut på 5 meter och en vansinnig rusning följde. En lax tänkte jag men efter en kvart såg jag till min stora förvåning en röding. Denna fisk var jag tvungen att avliva då den var i en sån storlek att vittnen behövdes vid vägning samt mätning. Rödingen var blank och troligen har den stått över leken i höstas vilket gav den fina konditionen.
Fisken kommer att anmälas till storfiskeregistreringen. Rödingar över sju kilo är en sällsynthet i Vättern.
Vikten blev faställd till 7620 gr längd 87 cm omkrets 53 cm.
Jag slutar aldrig att förundras. Fisket har alltid överraskningar att erbjuda.
I morgon blir det spinnfiske och Sms gäddtävling. Wiktor Holstensson, Jonas Palm och undertecknad skall förhoppningsvis vinna tävlingen (tror vi!!). Bara  gäddorna vid Stegeborg vill hugga.
På torsdag skall sportfiskeklubbarna runt Sommen träffa Sommens fvo,s styrelse för info om fiskeregler m.m. Efter mötet kommer info här på Bloggen.
 
 
Mvh henry
 
 
 
 
 

Kan det bli bättre?

Röding 7620 gr


Blank och välgödd.