torsdag 31 december 2015

Pimpelis på Nyårsafton

Hej!
Efter ett antal Vätternturer fick det för undertecknad bli ett försök att hitta gångbar is idag. De senaste dygnens kyla borde ha räckt. Jag åkte till trakterna runt Malexander och Ulrika. Det skulle visa sig att de mindre sjöarna var öppna. En göl stor som två tennisplaner var istäckt och blev det första testet. Isen var här cirka 5 cm. Fisket blev sådär. Ett 20 tal 15 gr lyckades jag få på någon timme.

Jag åkte vidare och hittade en större göl/sjö med gråis. Vilket skvallrade om att en tunn isskorpa fanns innan snöfallet i julveckan. Isen var här 6 cm. Fisket skulle visa sig vara riktigt bra och ett 100 tal abborrar från 5 - 600 gr samt tre gäddor blev fångsten här. De större abborrarna var röda på buken troligen av en diet bestående av kräftor.

Vilken lättnad det var att endast ta med isborr, ispik och dunk på en fisketur mot all utrustning som trollingfiske kräver.

Här under kommer bilder från idag samt maginnehållet från en lax fångad  i förrgår.

Gott nytt år!
Henry
 
Kräftabborre
 
 
Pimpelgädda
 
 
Äntligen is
 
 
Så små! Men laxens favoritföda i Vättern.
 

torsdag 17 december 2015

17-1 till rödingarna

Hej!
Efter ett antal båtpimpelturer på Sommen lockade Vättern.
Undertecknad var på Vättern söndag em och idag torsdag. Söndagen bjud på finväder med en måttlig ostvind. Prognosen för idag verkade lovande med cirka 5 m/s och 8 i byarna. Väl ute på sjön vid 08.50 tiden verkade det som att prognosen skulle hålla vad den lovat . Den första timmen fiskade jag med två beten på riggen på 10 resp. 5 meter samt 4 ytspön. Vid 10 tiden började det vina om mina spön. Vinden var nu cirka 8-10 m/s och 13 till 15 i byarna. Riggfiske var omöjligt. Med tre spön efter båten och sittandes för att ej ramla omkull fortsatte fisket. Ett antal tomtefärgade rödingar samt en lax som högg på betet närmast båten gjorde att jag glömde bort vinden . Vid 13.30 tiden när vågorna bröt så att vattnet kom över relingen var det bara att börja att plocka ihop. Sista betet i sjön valde en blank röding på 3,3 kg att ta på. När väl fisken var i båten insåg jag att gränsen var nådd. Det var bara att åka iland. Då sjön var alldeles vit.
Söndagen fiske gav 8 lekrödingar och en blank. Vid dagens tur blev det 7 lekrödingar samt en vacker blank fisk förutom laxen. 17 rödingar och en lax på två turer. Rödingen dominerar totalt på Vättern just nu.
Vattnet i sjön var 7,5 grader och med nuvarande väderläge lär temperaturen vara oförändrad  till 1 januari. Jag har fiskat i Vättern sen 1982 och aldrig varit med om en så hög vattentemperatur vid denna tidpunkt på året.
Pimpelfiske på is ser vi ut att få vänta på då sydvästvinden lär dominera  den närmaste tiden. Nästa tur får bli  båtpimpel på Sommen då vinden den närmaste veckan verkar blir för svår för Vättern.
Här under kommer bilder från turerna.

Mvh Henry

 
Söndag em.  i finväder utanför Ellen Keys hus Strand byggt 1911.

 
Söndagens blankröding

 
Det såg lovande ut vindmässigt sett till en början på torsdagen.


Röding 3,3 kg samt och dagens lax.

torsdag 3 december 2015

+9 grader

Hej!
Det är nu den 3 december och vintern verkar vara långt borta. Idag var undertecknad ute på Sommen och båtpimplade abborre. I juni månad var det några dagar med max + 9 grader. Samma som idag.
Prognosen för idag var tvivelaktig för Vätternfiske. SMHI visade  SV 8 m/s med 12 i byarna klockan 9 på förmidagen vid Visingsö. Det fick bli Sommen.
Pelle Ernst fanns på plats . Det gäller att ta ledigt rätt dag. Han har blivit helt frälst på båtpimpel i Sommen och fanns på plats även i Söndags med fiskekompisen Johan. De fick då cirka 20 kg abborre tillsammans..

Det sega fisket som var vid klubbbens båtpimpeltävling den 1 November är nu som bortblåst. Abborrarna finns nu bottennära och därmed är fisket lätt. 100 gr dominerar men fileabborrar på 200 - 300 gr hänger sig på. Vid söndagens eftermiddagstur fick jag ett 25 tal i den storleken. Vid dagens fiske vart det färre men tillräckligt för ett par middagar. Bra djup har varit 10-14 m.

Västra Sommen håller just nu ofantliga mängder med nors och därmed är abborrarna välmatade.
Pimpel från is lär ej bli aktuellt med den nu rådande sydvästvinden. Sommens vatten är nu 5,5 grader och någon is före nyår lär det ej bli. Vi får nog räkna med allt sämre isvintrar om nu inte något oväntat händer vid mötet i Paris.
Här under kommer bilder från Söndag och Torsdag denna vecka.
(glöm ej fångstrapporteringen för dina fångster under året i Sommen. Utskick till medlemmar i klubben kommer vid nyår)

Mvh Henry


Pelle och Johan söndag e.m.


Högsommar ? Nej 3 december.


Norstimm.

 
Obs! Pirken ner och upp. I ett Abborrstim
 


Pelle idag Torsdag.


Blekt solljus idag.